Sykkelalteret i Hamar

Sykkelalteret i Hamar

Nå er det vekk, sykkel-alteret kommunen bygde i Hamars gågate for at vi skulle tilbe den nye avguden – Sykkelen.

Det er en uttalt strategi både fra politikere og kommunale ledere at Hamar skal bli Sykkelbyen framfor alle andre byer her til lands. Man hadde kanskje ventet seg mer ”schwung” over målsettingene for byutviklingen og Hamars framtid, men dette er altså hva man landet på.

Vi har tidligere sett en totempæl-lignende tellemaskin dukke opp i Stangeveien rett ved siden av de sæpregete smågårdene. Futuristisk i uttrykket og med neonblikk telles syklister som farer forbi så fotgjengerne skvetter til side.
At slike fremmedelementer plasseres i et spennende arkitektonisk miljø stilles det selvsagt intet spørsmålstegn ved ettersom det er kommunen selv som har plassert det der. Men for alle andre i området er det strenge regler for hva man har lov til å gjøre på egen eiendom:
Nye gjerder bør oppføres i et materiale og en form som er tilpasset bygningsmiljøet.   Også fargesetting av gjerdene bør inngå i en stilmessig helhet.”

Tilbake til Gågata.
Området omkring Triangelparken er kjernen i bykjernen. Parken ligger som en oase omkranset av bygninger med et arkitektonisk uttrykk som spenner fra Hamars tilblivelse i 1850-årene fram til nyere tid. Og Gågata gjør her sin karakteristiske sving i sin ferd fra torg til torg – vakkert!

Og akkurat her – i svingen – satte kommunen i gang å bygge sitt sykkel-skur for å tilfredsstille sykkelentusiastene.
Byggetillatelse?  Nei, slike bagateller bryr man seg ikke om.

Noen har tydeligvis grepet inn i galskapen, og nå er sykkelalteret fjernet.  Det må være pinlig for Hamar Kommune å bli satt i gapestokk i Gågata i alles påsyn. Det har vært mye hoderysting i Hamar sentrum over  denne kommunale uforstand.

Neste gang det dukker opp en kommunal leder på sykkel i Gågata, er det fristende å banke på hjelmen og stille spørsmålet: ”Er det noe der inne?”

© 2010 – 2020, https:. All rights reserved.

Comments are closed.